top of page
  • Writer's picturePetra

ŽENÁM

Muž:


Podľa Stručného etymologického slovníka slovenčiny odvodený možno od slova človek alebo ľudstvo, ale v podstate veľmi nejasného pôvodu.


Toto páni nechceli počuť.


Podľa Synonymického slovníka slovenčiny synonymum slov chlap, pán, chlapík, chlapina, chlapák, chlapec, pašák, manžel, starý, starký.


V tomto bode páni prestávajú čítať.


Žena:


Podľa Stručného etymologického slovníka slovenčiny odvodená od slov manželka, bohyňa, ba dokonca kráľovná.


Ha!


Podľa Synonymického slovníka slovenčiny synonymum slov dievča, pani, dáma, lady, stvora, rebeka, bosorka, fúria, xantipa, megera, baba, mladica, žieňa, starena, roba, matróna, ťapa, vamp, ženská, ženština, piksľa.


Poďakovanie autorom Synonymického slovníka slovenčiny nájdete na konci článku.


Otrocké delenie na mužov a ženy nemám príliš v láske, veď viete. Život s prsiami (ha ha ha) ma však naučil, že určité rozdiely  medzi nami skrátka sú, či už chceme alebo nie. Svoje nekompromisne ženské črty na sebe často kamuflujem a snažím sa ich vychovávať. Hlavne tie, ktoré nejakým spôsobom zahŕňajú hystériu, netrpezlivosť, neopodstatnenú podráždenosť a zbytočné otázočky. S hystériou mi to celkom ide, s otázočkami ani trochu.


Neustále sa všade hovorí, aké sme komplikované, aké je to s nami ťažké a tak ďalej a tak ďalej. Všetky vieme, odkiaľ vietor fúka a všetky vieme aj to, že muži budú nariekať s nami, aj bez nás. Milujú to. Osobne si myslím, že to so sebou máme ťažké najmä my samé.

Možno to poznáte tiež. Najradšej by ste v jednej chvíli vyrábali domáce marmelády pre potechu rodiny, potili sa na rotopede pre potechu miláčika a vyvíjali liek na ebolu pre potechu svojho pilného ega. Chceme všetko, hneď, furt, viac, lepšie a chceme si to vziať samy. To nie je klišé, to je pravda. Neznášam nás za to a seba obzvlášť.


Vo vzťahu sa však sebavedome považujem za relatívne znesiteľný model ženy. Nevyvolávam hádky pre zábavu, zásadne nežiarlim a zvyčajne sa ani príliš okato nepýtam, či si všimol, že mám pevnejšie stehná. Škoda dychu, odpoveď poznám. Aj tak ma však občas samú pobaví, aká je tá naša psychika komická a ako sa všetky podobáme ako vajce vajcu. Veď uznajte:


Všakže neznášate, keď vám síce pomáha s upratovaním, no tvári sa pritom ako kyslá uhorka?


Keď sa na večeru vyzbrojíte priliehavými šatami a topánkami na vysokých opätkoch a on vyjde z kúpeľne v tričku s obrázkom koaly v pirátskom klobúku? #truestory


Keď driete ako blázon na #bikinibody a on vás o desiatej večer nahovorí, aby ste si otvorili pivo a solené arašidy?


Keď odmieta chodiť na nákupy a lipne na svojom oblečení zo strednej školy na čele s koalou v pirátskom klobúku?


Tak vidíte, sme kamarátky.


Viem, že toto všetko sú úplné malichernosti a rada by som ich odbúrala, pretože časť môjho ja im vôbec nerozumie. Ale možno by to bola škoda. Možno by som sa pripravila o spoľahlivý zdroj samozábavy a možno by ma takú perfektne rozumnú môj L už nemal tak rád, ale tým si nie som úplne istá. Myslím, že by mu až tak nevadilo, keby som prestala plakávať pri reprízových častiach Ano, šéfe, ktoré som videla už štyrikrát a nenútila ho denne so mnou monitorovať, o koľko nám vyrástli sadenice rajčín (a radostne pri tom ťapkať ručičkami). Ak totiž na mužoch niečo obdivujem, je to ich schopnosť zdieľať s nami naše radosti a smútky z úplných kravín a zachovať si pri tom mentálne zdravie. Radosť z toho, že kožka na kačacích prsiach krásne chrumká, alebo že sme dokázali samy vymeniť toner v tlačiarni. Smútok z faktu, že na svete sú mačiatka bez pelíška a že ste samy sebe zakázali kúpiť si šaty za 100 eur, ktoré si nemáte kam obliecť. Pretože k tričku s koalou za tie prachy skrátka ani náhodou.


Môžeme si nahovárať, čo len chceme, ale je priam roztomilé, aké sme jednoduché.


Týmto by som chcela poďakovať autorom Synonymického slovníka slovenčiny za ich záslužnú, nesmierne kreatívnu a štipľavú prácu, činnosť, robotu, aktivitu, dielo, výtvor, plod, kreáciu, výplod*.


*výplod – obyč. pejoratívne, ironicky (zdroj: Synonymický slovník slovenčiny)

 
bottom of page