top of page
  • Writer's picturePetra

Milý denníček, týždeň deviaty

Ďalší zo zástupu šedivých, umrnčaných pondelkov. Moja túžba po vzrušení a dobrodružstve sa začína uchyľovať k zúfalým činom. Dnes som napríklad stratila snubný prsteň. Spustila som ho z balkóna na treťom poschodí ako skutočná princeznička. Luk sa pohotovo štylizoval do persóny princa a vydal sa môj prsteň hľadať na dlažobné kocky. Našiel, ale moju snahu o dobrodružstvo neocenil.

V utorok sa mi podaril jeden z tých vzácnych dní, kedy som na seba dobrá. Ako sa to pozná? Tak, že si ráno neoblečiem podprsenku, nenútim sa do cvičenia pilates, ktoré ma nudí k smrti, a večeriam pizzu. Pred spaním sa za takýto deň vždy pochválim, ale zásadne v tejto benevolentnosti ďalej nepokračujem. Inak by ste ma o dva týždne našli pod gaučom predávkovanú nesmrteľnou kombináciou šunka – syr – kukurica a s ovisnutými prsíčkami.


Streda sa sprvu tvárila veľmi fádne. Práca, káva, odmrazovanie chladničky. Šeď priemernej ženy v produktívnom veku.


Dám vám jednu radu.


Keď budete nabudúce túžiť po vzrušení a dobrodružstve, nehádže šperky z balkóna. Keď budete nabudúce túžiť po vzrušení a dobrodružstve, trošku si zafrflite na nudný život a napočítajte do desať. Ono sa niečo stane. A vy nebudete môcť povedať ani ň, lebo presne to ste chceli, všakže.


Vo štvrtok začínam pomaly chápať, že to, čo sa ma od pondelka drží ako kliešť, nie je nič viac a nič menej než jarná únava. Doposiaľ som o nej rok čo rok počúvala len od dospelých a nikdy som v ňu príliš neverila. Tentokrát sme si pohliadli priamo do očí. Trikrát hurá, som dospelá. Aby som svoju zrelosť náležite demonštrovala, spočítala som si, že som za štyri dni odpracovala zhruba jeden a pol pracovného týždňa. Nuž venovala som si v piatok voľno a strávila ho v súlade so svojou novoobjavenou dospelosťou – upratovaním a praním. Hanbím sa to povedať. Bavilo ma to.


Víkend sme s Lukom chceli stráviť v prírode. Čaj do termosky, jedlo do krabičky, nohy do teplých ponožiek a ideme. Pár hodín nám entuziazmus vydržal. Ale keď sa mi v sobotu popoludní pri pohľade na každé ďalšie blato tisli do očí trucovité slzy, vkĺzol môj dobrý muž späť do roly šľachetného princa a nechal ma celú nedeľu variť a papať. Ja som spokojná a on v bezpečí

bottom of page