top of page
  • Writer's picturePetra

ASYMETRIA

Asymetria je všetko a všade. Je stavebným kameňom, polčasom rozpadu, charizmou vecí a tiel a živnou pôdou otázok. Asymetria je kamarát, pretože iná možnosť nie je. Buď tomu rozumieš alebo nie.


Asymetria je, keď máš kratšie nohy ako všetky tvoje kamarátky.


Keď jeden dobre investoval do akcií a druhý pracuje na tri zmeny.


Keď sedíš v čakárni na klinike asistovanej reprodukcie, zatiaľ čo niekto hádže novorodeniatko v igelitke do kontajnera.


Asymetria je krásna a bolí. Pripravuje nám pestrý program na každý deň. Musíme sa naučiť žiť s asymetrickým chrupom, asymetrickými chrbtovými stavcami, asymetrickými pocitmi naprieč menštruačným cyklom a asymetriou vlastných potrieb a potrieb tých, ktorých ľúbime a ktorí ľúbia nás. Ešte som nemala 80 rokov, ale keď raz 80 rokov mať budem, som si istá, že asymetria bude so mnou ešte stále sedieť pri stole a diktovať mi domáce úlohy.


V našom svete sa často hovorí o tom, že je treba poznať tých správnych ľudí. Že bez toho nebudeš nič, alebo skončíš v base. Rodičia nám hovoria: „nemôžeš byť notárka, veď nemáš známosti“, medzi kolegami sa povráva: „na to povýšenie môže rovno zabudnúť, to má isté šéfov zať“ a babky v našom výťahu si často sťažujú: „došly mi léky, musím zatelefonovat té hodné sestřičce, co má zahrádku vedle naší Věrky“.

Viete, čo si myslím ja? Že ak nechceme byť niečo cudzie a chceme byť najlepšiu verziou seba samého, musíme hlavne poznať svoje asymetrie. Dopriať si ich a zmiešať so všetkými ostatnými asymetriami tohto sveta. Vykašľať sa na to, čo on dostal a ja nie. Ignorovať všetky základné povely tipu „priber“, „schudni“, „dospej“ a „vyfoť to“. Môžeme vyzerať inak ako všetci ostatní. Môžeme sa stravovať, zarábať a žiť inak ako všetci ostatní. A nielen môžeme, my skrátka budeme. Bez ohľadu na to, či sa k tomu odhodláme alebo nie. Pretože asymetria si nás označkovala už v brušku a nie je možné sa jej zbaviť. Jediné, čo sa dá robiť, je naučiť sa, z ktorého uhla jej to najviac svedčí, ako ju predať a čím ju kŕmiť, aby bola poslušná a krotká.


Keď budete nabudúce smutní z toho, že „to máte inak ako ostatní“, spomeňte si na Madonine špicaté prsia, Harryho jazvu na čele, alebo Stephena Hawkinga a uvidíte, že asymetria je vlastne fajn. Je to to, podľa čoho nás známi spoznávajú na ulici a pozývajú na koláčik.


Niekoľko týždňov som tento článok odkladala a chystala sa asymetriu nakresliť. Bola som presvedčená, že inšpirácia príde. Že stačí počkať. Ale asi je to hlúposť. Asi neviem nakresliť niečo priveľké, primalé, krivé a krásne zároveň. Musím si priznať, že neviem, ako asymetria vyzerá. To ona vie, ako naozaj vyzeráme my.

 
bottom of page